Templates by BIGtheme NET

Visrecepten

Vis van de maand Augustus: Gestoomde Makreel

We mogen wel spreken van een hittegolf in Nederland! Al weken achtereen is het superwarm en wat is er met deze warmte lekkerder dan een frisse salade? Deze maand zetten we de makreel in het zonnetje en dan met name de gestoomde makreel die iedereen kent. Ook hiermee kun je veel verschillende recepten maken. 

 

De makreel heeft een rond, langwerpig lichaam met twee rugvinnen en een aantal kleine vinnen. De gemiddelde makreel wordt 30 tot 50 cm. lang. Makreel is vis die die in scholen, dicht bij het wateroppervlak zwemt. Het voedsel wordt ook aan de wateroppervlakte gezocht. De makreel eet vooral diertjes die voorkomen in het plankton zoals kleine kreeftjes, garnaaltjes en vislarven. 

De makreel leeft vooral in de Atlantische Oceaan, Noordzee, Oostzee, de Middelandse Zee en de Zwarte Zee. In de zomer komen de vissen dicht bij de de kust en trekken da naar het noorden. 

De makreel is een ontzettend gezonde vissoort voor ons mensen. Het bevat veel vitamines zoals A, B6, B12, C, D, E, K. en calcium, ijzer, magnesium, fosfor, kalium, natrium en selenium en veel gezonde vetten zoals Omega 3 die ons lichaam nodig heeft. 

Verse makreel bederft snel en om deze reden worden de meeste makrelen gestoomd (in de volksmond: gerookt) Het stomen gebeurt door de makrelen in warme vochtige lucht van ca. 60 graden te stomen. Daarna worden ze door een rookcondensaat gehaald waardoor de oxidatie van de vetten wordt onderbroken zodat de makreel lang houdbaar blijft. Echt gerookte makreel komt erg weinig voor in Nederland en wordt vaak alleen door hobbykoks, thuis gedaan. 

 

Salade met Makreel: Nodig voor 2 personen

 • 1 gestoomde makreel
 • kwart krop ijsbergsla
 • 50 gram rucola
 • 1 mango
 • 2 eetlepels citroensap
 • 4 eetlepels yoghurt
 • 10 blaadjes basilicum
 • zout en peper
 • paprikapoeder

Snijd de ijsbergsla in reepjes, was het goed en verdeel over twee borden. Snij de kop en de staart van de makreel, snijd hem van boven tot onder op de rug in met een mes en haal zo de twee zijdes van elkaar. Verwijder het vel en alle graatjes. Snijd in stukjes en bestrooi met wat paprikapoeder, zout en peper en verdeel dit over de salade. Schil de mango en snijd het vruchtvlees in stukjes, verdeel dit ook over de salade.

Snijd de basilicum fijn en meng dit met het citroensap en yoghurt. Sprenkel hiervan wat over de salade en serveer de rest in een schaaltje om naar smaak meer toe te voegen. 

Eet smakelijk!

 

Vis van de maand Juli: (Zalm)Forel!

Juli is aangebroken en het is op dit moment echt zomerweer. Ideaal weer om te gaan BBQ'en! Deze keer dan ook een vissoort die makkelijk en smaakvol is voor op de BBQ! Zalmforel en forel!

De forel hoort tot de familie van de zalmachtigen. De forel zoals u die kent is gekweekte forel. Wilde forellen zijn ontzettend schaars doordat ze worden tegen gehouden door stuwdammen. De forellen die in Nederland worden gekweekt hebben het ASC-label wat staat voor duurzame en biologisch gekweekte vis. Forel uit het buitenland is niet altijd duurzaam gekweekt. Naast de gewone forel kennen we ook de zalmforel. Deze is net als zalm, roze/rood doordat deze gevoerd wordt met garnalen en krab. 

Wat ons betreft geen ingewikkeld recept voor de forel! Laat de smaak van de forel heerlijk tot zijn recht komen door er zo weinig mogelijk mee te doen.

 

(Zalm) forel: Nodig voor 2 personen op de BBQ of in de oven

 • 1 zalmforel of 2 normale forellen
 • zout en peper
 • olie
 • eventueel wat gemengde groente

Snijd aan beide zijden van de forellen 2 schuine sneetjes. Bestrijk de vis met olie en bestrooi met wat zout en peper. Eventueel kunt u de buik opvullen met wat gemengde groente. 

Rooster de forel 15 minuten op de BBQ of in de oven (180 graden) Draai halverwege de vis om. Voor de zalmforel is de baktijd iets langer. Houd daarvoor 20 minuten aan. 

Eet smakelijk!

 

 

Vis van de maand April: Roodbaars

 

De vis van de maand April is.... Roodbaars!

De roodbaars, is zoals de naam al zegt, een roodroze vis. De roodbaars komt voor in het noordwesten en het noordoosten van de Atlantische Oceaan en is dan ook een zoutwatervis. Het dieet van de roodbaars bestaat voornamelijk uit plankton en kleine visjes. De roodbaars is gemiddeld 45 centimeter lang maar kan tot een meter worden. De roodbaars is aantrekkelijk om klaar te maken voor een uitgebreid diner omdat het zich goed leent om op te dienen als hele vis en dit er mooi en decoratief uitziet. 
Hieronder vind u een simpel maar heerlijk recept van roodbaarsfilet. 

 

Type gerecht: Hoofdgerecht
Bereidingstijd 30 - 35 min.
Verkrijgbaarheid Goed
Aantal personen 2 personen
Energie -- kCal | -- kJ

 

Lees meer...