Gestoomde Makreel

Home » Gestoomde Makreel

Vis van de maand Augustus: Gestoomde Makreel

Gestoomde Makreel

We mogen wel spreken van een hittegolf in Nederland! Al weken achtereen is het superwarm en wat is er met deze warmte lekkerder dan een frisse salade? Deze maand zetten we de makreel in het zonnetje en dan met name de gestoomde makreel die iedereen kent. Ook hiermee kun je veel verschillende recepten maken. 

De makreel heeft een rond, langwerpig lichaam met twee rugvinnen en een aantal kleine vinnen. De gemiddelde makreel wordt 30 tot 50 cm. lang. Makreel is vis die die in scholen, dicht bij het wateroppervlak zwemt. Het voedsel wordt ook aan de wateroppervlakte gezocht. De makreel eet vooral diertjes die voorkomen in het plankton zoals kleine kreeftjes, garnaaltjes en vislarven. 

De makreel leeft vooral in de Atlantische Oceaan, Noordzee, Oostzee, de Middelandse Zee en de Zwarte Zee. In de zomer komen de vissen dicht bij de de kust en trekken da naar het noorden. 

De makreel is een ontzettend gezonde vissoort voor ons mensen. Het bevat veel vitamines zoals A, B6, B12, C, D, E, K. en calcium, ijzer, magnesium, fosfor, kalium, natrium en selenium en veel gezonde vetten zoals Omega 3 die ons lichaam nodig heeft. 

Verse makreel bederft snel en om deze reden worden de meeste makrelen gestoomd (in de volksmond: gerookt) Het stomen gebeurt door de makrelen in warme vochtige lucht van ca. 60 graden te stomen. Daarna worden ze door een rookcondensaat gehaald waardoor de oxidatie van de vetten wordt onderbroken zodat de makreel lang houdbaar blijft. Echt gerookte makreel komt erg weinig voor in Nederland en wordt vaak alleen door hobbykoks, thuis gedaan. 

 

Salade met Makreel: Nodig voor 2 personen

  • 1 gestoomde makreel
  • kwart krop ijsbergsla
  • 50 gram rucola
  • 1 mango
  • 2 eetlepels citroensap
  • 4 eetlepels yoghurt
  • 10 blaadjes basilicum
  • zout en peper
  • paprikapoeder

Snijd de ijsbergsla in reepjes, was het goed en verdeel over twee borden. Snij de kop en de staart van de makreel, snijd hem van boven tot onder op de rug in met een mes en haal zo de twee zijdes van elkaar. Verwijder het vel en alle graatjes. Snijd in stukjes en bestrooi met wat paprikapoeder, zout en peper en verdeel dit over de salade. Schil de mango en snijd het vruchtvlees in stukjes, verdeel dit ook over de salade.

Snijd de basilicum fijn en meng dit met het citroensap en yoghurt. Sprenkel hiervan wat over de salade en serveer de rest in een schaaltje om naar smaak meer toe te voegen. 

Eet smakelijk!

Deel met je netwerk